Podij: Vedran Janjanin

Podij: Vedran Janjanin

U sklopu koncernog ciklusa Podij Glazbene mladeži Varaždin će nastupiti mladi pijanist Vedran Janjanin u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin u nedjelju, 21. studenog, s početkom u 20h.
Mjesto:
HNK Varaždin
Izvođač/i:
Vedran Janjanin
Datum: 21. 11. 2021.
Vrijeme: 19:00

Program

J.S.Bach / S.Rahmanjinov: 3. partita za violinu u E-duru, transkripcija
L. van Beethoven: Sonata za klavir u e-molu br. 27, op. 90
S. Rahmanjinov: Etide slike iz op. 39, br. 8 u d-molu i br. 5 u es-molu
A. Skrjabin: Poloneza u b-molu, op. 21
A. Srjabin: Sonata br. 5, op. 53

Biografija umjetnika

Vedran Janjanin (1994) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2019. u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Prvu godinu studija paralelno je studirao na Konzervatoriju za glazbu i umjetnost u Beču i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dvije akademske godine sudjelovao je u programu razmjene studenata Erasmus+ na prestižnoj Ferenc Liszt u Budimpešti u klasi Prof. Kalamana Drafija.

Njegova postignuća uključuju osvajanje nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima; Prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju "Chopin Belgrade Fest" 2015. godine; Prva nagrada na Državnom natjecanju u Dubrovniku iste godine. Uspjeh u Beogradu potvrdio je solističkim recitalom u Skupštini grada u veljači 2017. Gostovao je u emisiji Art Fantasy u studiju "Edu", u emisiji posvećenoj Chopinovom festivalu u Beogradu.

2016. nastupio je kao solist na turneji sa simfonijskim orkestrom EUphony pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka u Zagrebu, Ljubljani, Grazu i Budimpešti.

Iste godine nastupio je na dobrotvornom koncertu u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, svirajući u duu s pijanistom svjetskoga glasa Andreyem Gugninom, izvodeći djela za dva klavira. Održao je solo recital na ljetnim ,,PagArt” festivalu 2017. na otoku Pagu u crkvi sv. Frane. U okviru ciklusa ,,Virtuoz'', oformio je klavirski kvartet izvodeći djela Čajkovskog i Balakirijeva koji je uključivao suradnju sa proslavljenim hrvatskim pijanistom Ivanom Krpanom. 2018. je surađivao sa članovima Zagrebačke filharmonije izvodeći ,,Karneval životinja’’ za dva klavira i orkestar, francuskog skladatelja Saint-Saënsa. Ljeto iste godine, nastupio je kao solist izvodeći 2. klavirski koncert S. Rahmanjinova sa Studentskim simfonijskim orkestrom na ,,open air’’ festivalu - ,,Zagreb Classic’’na Tomislavcu. Iste godine gostovao je i nastupio u emisiji Hrvatske radio televizije u emisiji ,,Mladi virtuozi”. 2019. nastupio je kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, izvodeći Koncert u F-duru G. Gershwina, pod ravnanjem maestra Matije Fortune. Održao je solo recitale u mnogim gradovima Hrvatske, ali i u Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj. Zamjetniji nastupi uključivali su pozornice kao što su Velika dvorana Akademije Franz Liszt u Budimpešti, Stefaniensaal u Grazu, Dvorana Ljubljanske Filharmonije, Koncertna dvorana Lisinski u Zagrebu, Hrvatski glazbeni zavod, Galerija Mimara, Narodni dom u Zagrebu, Mađarski institut za znanost, Mađarski kulturni institut, Dvorac Eltz u Vukovaru, Galerija Klovićevi dvori, Konzervatorij u Beču, Glazbene akademije u Splitu, Ljubljani, Budimpešti i dr. Komorno je surađivao i sa perspektivnim mladim glazbenicima kao što su Istvan Balazs, Ivan Krpan, Zvonimir Krpan, Elizabeta Adžaga, Emanuel Pavon, Eva Šulić i dr. Usavršavao se kod mnogih eminentnih pijanista i pedagoga kao što su Emanuel Krasovsky, Ian Fountain, Kalman Drafi, Dina Yoffe, Jerome Rose, Janos Devich, Eugen Indjic, Wayne Marshall, Andrei Korobeinikov i mnogi drugi.. Dobitnik je Dekanove i Rektorove nagrade.