Nagrada Krajanski dodijeljena pijanistu Vedranu Janjaninu

Nagrada Krajanski dodijeljena pijanistu Vedranu Janjaninu

U subotu, 17. prosinca u 11 sati, u prostoru Kluba Europa medija Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održana je po prvi put svečana dodjela Nagrade Krajanski.
Datum: 17. 12. 2022.
Vrijeme: 11:00

Svečanoj dodjeli su prisustvovali brojni članovi varaždinske glazbene mladeži, a nagradu su ovogodišnjem Laureatu, pijanistu Vedranu Janjaninu uručili Predsjednik HGM Varaždin Predrag Šantek, prof. i Predsjednik varaždinskog ogranka Matice hrvatske, g. Ernest Fišer.

Nagradu je u ime Stručnog žirija obrazožila Dada Ruža, prof. koja je okupljene podsjetila da se Nagrada „Krajanski“ Glazbene mladeži Varaždina dodjeljuje pijanistu Vedranu Janjaninu za solistički recital održan u sklopu Podija mladih glazbenika Glazbene mladeži Varaždina 21. studenog 2021. u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin. U obrazloženju Nagrade je istaknula kako je već samim odabirom programa Vedran Janjanin izazvao je pozornost stručne publike i kritike. Zanimljivošću i zahtjevnošću programa, a također i njegovom izvedbom,posjetiteljima koncerta dao je do znanja da pred njima stoji umjetnik izvrsne naobrazbe, razvijenoga glazbenog intelekta i estetskog ukusa, njegovanog tona i tehnike te sugestivne interpretacije.

Profesor Šantek je u pozdravnom govoru okupljene podsjetio kako je Glazbena mladež Varaždin u suradnji sa Koncertnim uredom i Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, a uz veliko razumijevanje i podršku Grada Varaždina započela ovaj vrijedan ciklus koncerata, osmišljenih kao platforma na kojoj bi varaždinskoj koncertnoj publici svoju umjetnost izrazili još neafirmirani, ali najistaknutiji mladi glazbeni umjetnici, studenti i postdiplomanti visokih glazbenih učilišta iz Hrvatske ili inozemstva, a koji su u određenom smislu, svojim porijeklom ili prethodnim obrazovanjem vezani uz Varaždin. 

'Vrijedne i nadarene glazbenike želimo potaknuti na daljnji rad i usavršavanje pa smo ciklusu namijenili i natjecateljski karakter. Podij mladih glazbenika čini najmanje 3, a najviše 8 koncerata kroz godinu, potiče mlade glazbenike na kreativan pristup u slobodnom odabiru programa, budući da su propozicije programski potpuno slobodne. Zanimljivost Podija mladih glazbenika su,  osim afirmacije mladih umjetnika kroz promociju  i kritički osvrti/recenzije, kojima su koncerti popraćeni. Koncerte ocjenjuje ocjenjivački sud, čiji sastav se po potrebi izmjenjuje sukladno programskom području njihove ekspertize.' 

Predsjednik ogranka Matice hrvatske g. Ernest Fišer je napomenuo da je odluku o prvom Laureatu Nagrade Krajanski na proteklom Podiju mladih glazbenika donijelo Stručno povjerenstvo Glazbene mladeži Varaždin pod predsjedanjem muzikologinje Dr. Sci. Zdenke Weber na vijećanju održanom 9. prosinca, te da Nagradu osim plakete čini i novčani iznos koji su u podjednakom dijelu osigurali varaždinski ogranak Matice Hrvatske i Glazbena mladež Varaždin.

Povezane aktivnosti