Podij: Gabriela Hrženjak - sopran

Podij: Gabriela Hrženjak - sopran

U srijedu će nam se u sklopu koncertnog ciklusa Podij mladih glazbenika predstaviti Gabriela Hrženjak - sopran. Gabriela će nastupiti uz glazbenu suradnju prof. Predraga Šanteka - klavir, a izvesti će djela Nikolaja Rimsky-Korsakova, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Giuseppe Verdija, Enrique Granadosa, Giacoma Puccinija, Josipa Hatzea i dr.
Ulaz na koncert je slobodan, uz poštivanje svih trenutnih epidemioloških mjera.
Mjesto:
HNK Varaždin
Izvođač/i:
Gabriela Hrženjak - sopran, Predrag Šantek - klavir
Datum: 23. 02. 2022.
Vrijeme: 19:30

ŽIVOTOPIS UMJETNICE:

Gabriela Hrženjak (23) studentica je 5. godine solopjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ova mlada sopranistica dolazi iz Vinice kraj Varaždina, rođena je 1998. godine, a glazbom se počela baviti sa svega 5 godina kada upisuje glazbenu radionicu pjevanja „Mali slavuji“ u Varaždinu.

Nakon završene osnovne glazbene škole, svoje školovanje nastavlja u Srednjoj glazbenoj školi Varaždin u klasi mr. prof. Valentine Geci Koren, dok 2016. godine upisuje studij solopjevanja na Akademiji za glasbo u Ljubljani, gdje joj mentorica postaje doc. mag. art. prof. Barbara Jernejčič Fürst. Te iste godine prima Godišnju nagradu za izvrsnost Rotary Cluba Varaždin i nastupa na završnom koncertu nagrađenih u koncertnoj dvorani HNK-a Varaždin.

Nakon završene tri godine studija u Ljubljani, 2019. godine prelazi na Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu gdje nastavlja svoje školovanje u klasi mr. art. Lidije Horvat Dunjko, red. prof. art.

Svih tih godina ostvarila je i brojne zapažene nastupe. Posebno je ponosna na jedan od svojih prvih nastupa na poznatim Varaždinskim baroknim večerima, gdje se 2015. godine predstavila svojoj domaćoj publici uz pranju Varaždinskog komornog orkestra. Isto tako, do sada je već više puta nastupala na pozornicima HNK u Varaždinu, Osijeku i Splitu, zagrebačkom kazalištu „Kerempuh“, koncertnoj dvorani Blagoja Berse, te koncertnim dvoranama Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Redovito koristi i prilike za usavršavanje pjevačkih tehnika, pa je tako do sad aktivno sudjelovala na stručnim seminarima pod vodstvom prof. Lidije Horvat Dunjko, vokalistice Ivane Galić, prof. Zdenke Žabčić-Hesky te španjolskog maestra Luisa Alberta Llaneze.

Također, redoviti je sudionik brojnih domaćih i međunarodnih renomiranih natjecanja na kojima je postizala velike uspjehe, a među kojima su „Lav Mirski“ (2015.) u Osijeku; Međunarodno pjevačko natjecanje u Mariboru (2016.); „Daleki akordi“ (2016.) u HNK-u Split; „Giovanni Musicisti – Citta di Treviso“ (2017.) Italija; „Jadranski akordi“ (2017.) u Kraljevici; „Bistrički zvukolik“ (2018.) u Mariji Bistrici; Slovensko državno natjecanje TEMSIG (2019.); „Lions Grand Prix“ (2019.) u Rijeci.

Početkom veljače 2020. imala je čast nastupiti na koncertu laureata „Lions Grand Prix-a“ u zagrebačkom Muzeju Mimara, a ubrzo nakon toga održala je i svoj prvi solistički koncert u koncertnoj dvorani dvorca Klenovnik nedaleko Varaždina, koji je imao i humanitarnu notu.

Nakon brojnih zapaženih nastupa, u listopadu 2020. dobiva poziv i priliku nastupiti sa cijenjenim Gudačkim kvartetom Rucner u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, dok se u veljači 2021. godine ponovno predstavila zagrebačkoj publici na koncertu Laureata „Lions Grand Prix“ u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Konačno, u svibnju prošle godine ostvaruje svoj premijerni operni nastup, debitiravši u poznatoj Massenettovoj operi „Pepeljuga“ i to u ulozi Vile, dok je krajem studenog debitirala i kao Mollie u „Životinjskoj farmi“ Igora Kuljerića.

U cijelom tom periodu nije zapostavila nastupe na pjevačkim natjecanjima, te je tako 16. prosinca 2021., nakon izlučnog kruga i prolaska u finale, nastupila na Gala koncertu VIII. Međunarodnog natjecanja „Vera Kovač Vitkai“ u Novom Sadu, gdje je u IV. kategoriji osvojila 1. prvu nagradu s osvojenih 98,6 bodova, čime je ujedno postala i laureat natjecanja.

Također, na jubilarnom 10. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika „Papandopulo“ koje je ovog mjeseca održano u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, nakon 3 natjecateljska kruga u kategoriji solo pjevanja osvojila je sjajnu drugu nagradu.

Isto tako, prošla je i u drugi krug finala 13. međunarodnog natjecanja „Concorso internazionale lirico Citta' di Brescia omaggio a Maria Callas“, čiji se konačni rezultati očekuju sredinom mjeseca ožujka, dok se istovremeno priprema za još neka nadolazeća međunarodna natjecanja, seminare, audicije, kao i daljnja profesionalna usavršavanja.