Nagrada Ivan Werner 2022

Nagrada Ivan Werner 2022

U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri dodijeljena je Nagrada 'Ivan Werner', čije je uvođenje rezultat promišljanja glazbenika i glazbenih pedagoga aktivnih u vodstvu Glazbene mladeži Varaždina, koji se zalažu za promicanje glazbenog talenta, za izvrsnost glazbenog obrazovanja, za razumijevanje i poštovanje tih vrijednosti kod glazbene publike te u društvenoj, kulturnoj i intelektualnoj klimi današnje Hrvatske.
Mjesto:
Varaždin
Datum: 05. 10. 2022.
Vrijeme: 18:00

Hrvatska glazbena mladež Varaždina dodjeljuje Nagradu „Ivan Werner“, ustanovljenu 2021. godine, za istaknuta umjetnička dostignuća mladih umjetnika na Varaždinskim baroknim večerima. 

Ove 2022. godine nagrada se dodjeljuje ansamblu Irish Youth Baroque Orchestra (Irskom baroknom orkestru mladih). Riječ je o komornom orkestru sastavljenom od mladih glazbenika koji sviraju na povijesnim glazbalima, i to gudačkim, puhačkim, te čembalu. Članovi orkestra su nadareni i perspektivni mladi umjetnici koji na svojem putu stjecanja znanja i vještina povijesno osviještene interpretacije barokne glazbe sustavno rade pod visoko stručnim i umjetnički nadahnjujućim  vodstvom violinistice Claire Duff. Rezultat koji pri tom postižu je vrlo predano, iskreno i angažirano muziciranje koje se odlikuje stilski vjernom, ukusnom i umjetnički sugestivnom interpretacijom, podjednako u koncertantnim virtuoznim skladbama, kao i u baroknoj plesnoj glazbi kojom su pružili vrlo pouzdanu i poticajnu podlogunastupu plesača primjerenim tempom, stilom i karakterom izvedbe. Ovaj ansambl u potpunosti potvrđuje opravdanost uvođenja povijesne izvodilačke prakse u sustav glazbenog obrazovanja.